Ingredience:
130 g čokolády na vaření
135 g másla
bílou čokoládovou polevu
150 g práškového cukru
6 vajec
1 lžičku vanilkového extraktu (nebo 1 vanilinový cukr)
110 g krystalového cukru
125 g polohrubé mouky
špetku soli
250 g tvarohu
1 dl 30% šlehačky
4 plátky želatiny
4 banány
250 g čokolády na polevu
4 lžíce cukru
2 lžíce jablečného sirupu
jahodovou marmeládu na potření
Postup přípravy:
Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. V horké vodní lázni rozpustíme čokoládu, kterou necháme za stálého míchání zchladnout. V míse vyšleháme máslo do bílé pěny a opatrně do něj zašleháme moučkový cukr a po lžících rozmíchané žloutky. Ke konci šlehání přidáme tekutou zchladlou čokoládu, vanilkový extrakt. Připravíme si sníh z bílků. Jednou čtvrtinou sněhu nadlehčíme mírným promícháním čokoládovou směs a pak teprve přidáme zbylou část. Vše krátce opatrně rozmícháme metlou. Prosátou mouku zlehka vmícháme do směsi a těsto ihned vlijeme do formy a dáme do trouby. (45 minut při 200°C) Upečený korpus necháme vychladnout a pak vyjmeme z formy. Marmeládu ohřejeme a rozetřeme ji po obvodu korpusu, po vychladnutí obvod potáhneme bílou čokoládovou polevou. Tvaroh ušleháme se smetanou do hladkého krému s cukrem a jablečnou šťávou. Banány oloupeme, podélně rozpůlíme a pokapeme citronem. Podle návodu na obalu želatiny krém zahustíme a ihned zpracováváme. (Mísu s kulatým dnem vyložíme fólií a střídavě s krémem a tvarohovou směsí ji naplníme banány. Pak vše přikryjeme korpusem a necháme v lednici ztuhnout) Korpus vyklopíme, odstraníme fólii, čokoládu rozpustíme ve vodní lázni s máslem a mícháme, až se vše spojí. Nakonec s ní přelijeme hotový dort.