Ingredience:
250 g měkkého tvarohu
200 g pískového cukru
250 g másla nebo rostlinného tuku
2 vejce
50 g strouhaného kokosu
450 g polohrubé mouky
1 balíček kypřícího prášku do pečiva
50-100 g rozinek
kandované ovoce dle libosti
tuk na vymazání plechu (lepší je pečící papír)
moučkový cukr na posypání
Postup přípravy:
Z měkkého tvarohu, cukru, změklého tuku, vajec, kokosu a prosáté mouky smíchané s práškem do pečiva, propláchnutých rozinek a pokrájeného kandovaného ovoce vypracujeme vláčné těsto, které vyválíme na silnější plát. Okraje na delších stranách přehneme ke středu těsta a to všechno přehneme na půlku a přeneseme na plech a zvolna pečeme. štolu pocukrujeme a šikmo pokrájíme na plátky.
Tento týden jsem vyčetla i bezva pomoc při pečení štol – z alobalu vytvarujeme takový truhlík s vyššími okraji po delších stranách na šířku štoly, vložíme tam pečící papír a štolu do toho zasadíme a pečeme…………… štola se nerozteče a neměla by prasknout….Letos to chci zkusit.
Akorát ještě prý – další rada od kolegyně – zabodnout několik špejlí do těsta a pak až strčit do trouby…..prý nepraskne….Letos také zkusím:-))