Tunte
500g hladké mouky
200g moučkovéo cukru
180g medu
2 vejce
1lžíce rumu
2lžičky perníkového koření
1lžička jedlé sody
(Já tam ještě dávám lžičku kakaa aby byly tmavější) smíchat do vlačného těsta, nechat v ledničce 24 hodin.
jeanny
40 dkg hladké mouky
14 dkg moučkového cukru
7 dkg Hery
2 lžíce medu
2 lžičky perníkového koření
1 lžička sody
2 vejce.
Všechno nasypu do robota s hnětacími háky, zapnu, držím pevně robota, vypnu, když je hmota homogenní a nalepená na oba háky. Vyklopím, zformuji kouli, zabalím do potravinové fólie a dám na minimálně na jeden den do lednice. Pak vyválím na stéblo, vykrájím a peču na 150 stupňů do lehoučce růžova (čím déle pečete, tím tvrdší, ale musí být upečené – okraje začnou růžovět
Mudrunka
500g hladke mouky
200g mouckoveho cukru
170 g medu
2 vejce
80 g zmekleho masla
1 lzicka jedle sody
2-3 lzicky koreni (1 badyan, 2 kulicky noveho koreni, 3 hrebicky + lzicka skorice).
Testo pres noc odlezet. V receptu pisou po upeceni 2 tydny nechat ulezet, ja je radeji pecu s vetsim predstihem, vajickem je potiram pred pecenim, ale zkusim fintu natirat je az po.