Recepty od vyšívaček Just another Klub křížkového vyšívání weblog

2 ledna, 2011

Kološvárské zelí – jeanny

Filed under: Hovězí,Vepřové,Zelenina — Štítky: — bluemar @ 5:40 pm

Ingredience:
kysané zelí
kůže nebo kosti
cibule
česnek
mleté maso
anglická slanina
debrecínská klobása
rýže
zakysaná smetana
paprika mletá

Postup přípravy:

Do hrnce dáme 1,5 kg kysaného zelí, přidáme kůži ze slaniny nebo kosti z uzeného, přilijeme trochu vody a uvaříme doměkka. Pak vyndáme kůži nebo kosti. Na pánev dáme trochu tuku, přidáme nakrájenou cibuli (necelých čtvrt kila), 1-2 stroužky česneku a zpěníme. Přidáme cca půl kila mletého masa a podusíme. Na jiné pánvi osmahneme čtvrt kila na kostičky nakrájené anglické sklaniny a cca čtvrt kila debrecínské klobásy nakrájené na kolečka. Připravte si cca 120g dušené rýže. Hlubší mísu nebo pekáč vymažeme tukem a budeme vrstvit: nejdříve položíme vrstvu zelí (trochu ho vymačkejte, ať to není vodovaté), posypeme smaženou slaninou s klobásou, vrstvu zelí, zalijeme kysanou smetanou, osolíme, posypeme paprikou, pak je vrstva dušené rýže, vrstva dušeného masa, a začínáme od začátku vrstvou zelí. Poslední vrstva musí být zelí. Já dělám dvě kola vrstev a používám pekáč na kachnu. Na vrch nalijeme zbylou kysanou smetanu (mě to vychází celkem tak na 3 kelímky), vložíme do rozehřáté trouby a dusíme skoro hodinu. Dobré je rozleželé, co se nesní, dávám do mrazáku, ale moc mi toho nezbyde…

Žádné komentáře »

No comments yet.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress