Ingredience:
180 ml šlehačky, neušlehané
180 ml mléka
30 g parmesánského, nebo jiného chutného sýru, nastrouhaného
450 g růžičkové kapustu, na plátky nakrájené a spařené
1 lžíce másla
1 stroužek česneku, na jemno nakrájený
sůl a pepř podle chuti
špetka nastrouhaného oříšku
1 cibule na jemné plátky nakrájená
80g uzené slaniny, na malé proužky nakrájené
Postup přípravy:
Předehřát troubu na 150°C.
Na rozehřátém másle osmažit cibuli, ale nenechat zhnědnout. Na jiné pánvi osmažit slaninu na středním ohni, až pustí tuk. Vyjmout slaninu drátěnou naběračkou a uschovat tuk k jinému použití, chcete-li.
Vymastit zapékací misku máslem. V míse smíchat lžicí šlehačku, mléko, parmesán, sůl a pepř. Smíchat kapustu, slaninu, česnek, trochu oříšku, pepře a cibuli a přendat do zapékací misky. Zalít šlehačkovo směsí.
Volně přikrýt zapékacím papírem a péct asi po 1hodinu. V polovině zapékání, oddělat papír a zatlačit kapustu pod tekutinu a upéct do hněda.